24 Cântece la pian pentru copii

24 Cântece la pian pentru copii

Dragi prieteni, în curând va apărea și varianta tipărită a metodei de pian prin cântece ” 24 Cântece la pian pentru copii”.

Această metodă de pian prin cântece este dedicată fiicei mele Anna, tuturor copiilor, și celor care doresc să cunoască arta muzicii împreună cu pianul.

Cele 24 cântece sunt special aranjate pentru copiii cu varsta cuprinsă între 5-9 ani, continuâd studiul pianului cu Metoda de Pian Pentru Începători, pe care o puteți comanda de pe site-ul www.lucianopris.ro.

Fiecare cântec din această carte este explicat și filmat în tutoriale scurte, pe care le-am încărcat pe Youtube.

Până la publicarea ei, puteți comanda varianta în format electronic PDF(80 Lei) de pe site-ul meu în rubrica COMANDA.

Vă doresc mult spor în studiul acestui instrument îndrăgit, pianul!

Lucian Opriș

Pachetul promotional – 3 Carti Pentru Pian – PDF

Pachetul promotional – 3 Carti Pentru Pian – PDF

 

Salut,

Acum poți cumpăra cele 3 cărți pentru pian în format electronic (PDF) cu 100 lei(21 euro). Cele 3 materiale sunt special realizate pentru cei care doresc să aprofundeze studiul pianului de la zero, și nu numai. Pianul a fost mereu un instrument adorat de oameni pentru simplitatea cu care poate reproduce orice cântec din orice gen muzical, fiind un instrument complex. Cele 12 lecții din „Metoda de pian”, te vor ajuta să înțelegi primele noțiuni de teorie și tehnică muzicală aplicate la instrumentele cu claviatură. În paralel cu aceste lecții poți completa repertoriul de cântece existent deja  în metodă, cu cele „12 Cântece pentru copii/începători” și cele „5 Teme pentru pian”. Acest sistem de învățare rapidă se adresează copiilor începând cu vârsta de 5 ani, și tuturor celor care doresc să studieze pianul. Menționez faptul că „Metoda de Pian” și cele „12 Cântece pentru copii/începători”, sunt  explicate în tutoriale scurte și pe canalul meu de Youtube : Lucian Opris.

Mai multe partituri despre armonie muzicală găsești pe site-ul meu sau în Îndrumarul de armonie, pe care îl poți comanda separat tot de pe site.

Comandă cele 3 cărți accesând link-ul următor:

3 Carti Pentru Pian – PDF

Îți doresc mult spor în studiul pianului și o viață trăită în armonie cu tine și cu cei din jurul tău!

Mr. LO

 

12 Cantece la pian pentru copii

12 Cantece la pian pentru copii

Această carte este dedicată tuturor copiilor, și celor care doresc să cunoască arta muzicii împreună cu pianul.

Cele 12 cântece sunt special aranjate pentru copiii cu varsta cuprinsă între 4-9 ani, continuâd studiul pianului cu Metoda de Pian Pentru Începători, pe care o puteți comanda de pe site-ul meu.

Fiecare cântec din această carte este explicat și filmat în tutoriale scurte, pe care le-am încărcat pe Youtube.(în 7 zile și pe youtube, sunt la editat)

Vă doresc mult spor în studiul pianului!

Lucian Opriș

Un vis împlinit în 2017 continua cu succes si astazi.

Un vis împlinit în 2017 continua cu succes si astazi.

Dragi prieteni, un mic bilanț pentru activitatea pedagogică din mediul online mă încurajează să muncesc mai mult și mai responsabil și anul acesta. După primul an de predare online și lecțiile filmate pe Youtube am reușit să cunosc înca oameni dornici de studiul pianului. Muzica este un limbaj universal iar studiul unui instrument, indiferent de vărsta, s-a dovedit a fi cea mai bună terapie pentru o viață în armonie.

Lecția nr. 1 din Metoda de pian pentru începători a avut cele mai bune vizualizari din toată activitatea mea pedagogică(aprox. 10k), lecție cu care am vandut în 2017,  200 cd-uri Steps, 83 Metode de pian format pdf si 63 buc. din carticica de partituri „5 Teme pentru pian”.

Metoda de pian am facut-o inițial ca un suport pentru lecțiile mele de pian.Ulterior am considerat ca se pot bucura mult mai multi oameni de acest material, motiv pentru care am și filmat fiecare pagină din metodă și le-am publicat pe Youtube intr-un playlist „Lecții de pian cu LO”. Anul acesta doresc să public această carte iar până la sfârșitul anului, împreună cu un concert instrumental, să o și lansez. În paralel lucrez la o versiune a Indrumarului de armonie în muzica Pop, Rock, Country și Light Jazz.

Vă mulțumesc mult pentru mesajele de încurajare și pentru comenzi!

Cu mult drag,

Mr. LO

 

Învata sa cânti la pian din camera ta!

Lecții de pian online.

Comandă-ți  acum CD-ul “STEPS” și vei primi Metoda de Pian în format electronic(PDF)gratuit.

Pachetul promoțional MPSTEPS în valoare de 30 lei plus taxele poștale 20 lei va ajunge la tine în maxim 5 zile lucrătoare prin Poșta Română, cu plata ramburs!Pentru comenzi în afara României prețul este 12,5 euro(60 lei).

Descarcă prima lecție de pian de pe site-ul www.lucianopris.ro,  și urmărește în paralel filmuletul de pe Youtube, în care explic fiecare pagină din Lecția 1. Prima lecție o poți descărca gratuit din secțiunea, Metodă de Pian & Partituri, de pe site-ul meu.

Îți doresc mult succes în studiul pianului!

Lucian Opriș

 

https://www.youtube.com/watch?v=0yOsiFIjXAk

Cântec de dor

Dragi prieteni, am bucuria să vă prezint ultima mea piesă, intitulată “Un cântec de dor”.
Este prima dată când prind curajul să înregistrez o piesă și cu vocea, motiv pentru care doresc să fiu ascultat mai mult cu sufletul.
Mulțumesc pe această cale oamenilor care au colaborat la realizarea acestei piese!
In primul rând un multumesc frumos tatalui meu care mereu m-a incurajat și a crezut în mine!
De asemenea, prietenului meu Dan Surducan, care a avut o contributie substanțială la corectarea și imbogățirea textului.
Mulțumiri deosebite următorilor artiști care au dat culoare și sunet acestei idei muzicale: Marius Ponciu, Răzvan Paun, Ana Maria Crainic, Mihaela Marin, Marius Stanculete.
Vă doresc un an nou fericit și audiție plăcută!
La mulți ani!

 

––––––––––––––

Viața mea fără tine e asemeni

Unui zbor de porumbel pierdut,

Ce străbate timpul într-un stol de gânduri

Cuvinte-amestecate ce dezleagă amintiri,

Ce străbate timpul într-un stol de gânduri

Cuvinte-amestecate ce dezleagă amintiri.

 

Desenez un pian și am să cânt

Un cântec de iubire pentru noi,

Un cântec de dor ca aripile unui porumbel în zbor

Urmându-și chemarea până la capăt de lume,

Un cântec de dor ca aripile unui porumbel în zbor

Urmându-și chemarea până la capăt de lume.

 

Dintr-o șoaptă o icoană am făcut

Un loc de-ntâlnire între stele,

Dorința am pus-o în noapte crezând ca-i s-o vezi

E doar o scânteie atârnată-ntre stele,

Dorința am pus-o în noapte crezând ca-i s-o vezi

E doar o scânteie atârnată-ntre stele.

 

Un cântec de dor ca aripile unui porumbel în zbor

Urmându-și chemarea până la capăt de lume,

Dorința am pus-o în noapte crezând ca-i s-o vezi

E doar o scânteie atârnată-ntre stele.

 

Mr. LO si Muzicel

Mr. LO si Muzicel

 

Într-o dimineață, chiar în gara din Brașov, Muzicel stătea pe-o bancă și privea tăcut in gol.Nu după mult timp, în fața lui apare un domn îmbrăcat cu totul în negru, cu palton și papion. Avea părul ondulat, pe-o parte, și un zâmbet interior plăcut.Muzicel se gândea să intre-n vorbă cu el și să-l întrebe dacă nu cumva este profesorul de pian ce locuia vis-a-vis de casa lui.Trenul intrase în gară, iar timpul zbura. Mai avea cateva secunde și pierdea încă o dată ocazia de a cunoaște povestea pe care el o spunea tuturor despre Tărâmul Muzicii.

Dintr-o dată, cu teamă, Muzicel se duce în fața lui și cu vocea tremurândă se prezintă domnului:

– Vă salut, cu multă stimă!Eu sunt micul Muzicel.Sunteti cumva profesorul de muzica Mr. LO, vecinul meu?

– Te salut,tinere domn!Eu sunt, chiar vecinul tău.Trenul tocmai vrea să plece, urci și tu sau stai aici de fel?

– Urc și eu chiar acum.Poate aveți timp să-mi povestiți câte ceva despre Tărâmul Muzicii…

După ce au urcat in tren, au urmat cateva minute de pauză și schimburi de priviri.

Nu după mult timp, cu vocea caldă, profesorul începu să-i povestească căte ceva despre muzică, făcând deseori aluzie și la viața.

– Nu știu dacă știi prea multe, despre viața între puncte.Azi te afli într-o gară,mâine poți fi departe de ea.Punctul de la care plecăm în lume este faptul că existăm.Primul pas înspre iubire este recunoștința pentru acest dar ceresc,omul.

În Tărâmul muzicii oamenii vorbesc doar despre muzică și iubire.Vorbesc despre notele muzicale și un sistem sonor în care, fiecărei note îi corespunde o planetă.Despre un univers muzical în care notele se simt bine împreună și toate gravitează înspre Do central.

– Văd că știți cam multe despre note, chiar și despre viața mea.Vreau să-mi povestiți despre muzică și tot ce trebuie să știu pentru a intra în Tărâmul Muzicii, prin Poarta Pianului.

– Muzicel, sunt 12 trepte (lecții) pe care trebuie să urci până la intrarea în Tărâmul Muzicii. Trebuie să studiezi foarte bine fiecare lecție și apoi să mergi mai departe.

Esti pregătit să începem?
– Da, vă urmăresc cu atenție!

– Perfect! În Lecția 1 vei invăța despre: Tipuri de piane, Poziția corectă la pian, Claviatura pianului, Noțiuni fundamentale de teorie muzicală, Digitația, Valorile notelor, Măsurile și 2 exerciții pentru fixarea degetelor pe claviatura pianului…

 

 

PS:

Comandă acum CD-ul „STEPS” și vei primi Metoda de Pian în format electronic(PDF)gratuit.

Pachetul promoțional MPSTEPS în valoare de 50 lei plus taxele poștale 20 lei va ajunge la tine în maxim 5 zile lucrătoare prin Poșta Română, cu plata ramburs sau online!

Descarcă prima lecție de pian de pe site-ul www.lucianopris.ro,  și urmărește în paralel filmuletul de pe Youtube, în care explic fiecare pagină din Lecția 1. Prima lecție o poți descărca gratuit din secțiunea, Metodă de Pian & Partituri, de pe site-ul meu.

Îți doresc mult succes în studiul pianului!

Mr. LO

Metoda de pian Lectia 1

 

 

Muzica vocala religioasa.

Muzica vocala religioasa.

Muzica vocală religioasă.

Parcurs şi dezvoltare. Impact socio-uman.

                                                                                      Lucian Opriș

Coordonator stiintific: Claudia Pop Basile

Preambul

Muzica este una dintre cele mai miraculoase şi totuşi reale creaţii ale minţii şi sensibilităţii umane”(W.G.Berger)1

Muzica vocală religioasă a avut forţa extraordinară, şi încă o manifestă constant, de a uni şi de a motiva grupuri şi comunităţi. Naţiuni întregi sunt unite si promovează muzica religioasă, atât vocală, instrumentală, cât şi vocal – instrumentală.

Muzica se învaţă cântând, spunea cândva cineva, fiind şi o consecinţă de ordin metodic, pe lângă cel afectiv, de unde rezultă şi grija educaţiei muzicale în formarea vocii.

Ideea de a cerceta parcursul dezvoltării muzicii religioase a venit dintr-o dorinţă a mea de a crea o imagine asupra apartenenţei religioase cultice ecumenice, fără a intra în amănunte, ceea ce ar fi generat un studiu de mari dimensiuni, pe care aş putea să-l continui, la dizertaţia de la Master.

Lucrarea este structurată in patru capitole şi cuprinde dezvoltarea în linie mare a muzicii vocale religioase.

În primul capitol am încercat să facem o prezentare din punct de vedere istoric şi evolutiv al muzicii vocale, dezvoltând şi partea de tehnică vocală. În capitolele doi şi trei am urmărit drumul pe care l-a parcurs muzica vocală religioasă, amintind fiecare etapă, care a dezvoltat şi influenţat, până la definire, stilul vocal religios.

În capitolul patru, ca o noutate în categoria socio-umană muzicală, am propus şi realizat, un sondaj de opinie, cu privire la importanţa şi cerinţa de muzică vocală religioasă.

Cuprins

Preambul……………………………………………………………………………. 3

 1. Apariţia muzicii vocale………………………………………………… 3

  1. Apariţia şi Evoluţia muzicii vocale…………………………………. 5

  2. Aparatul vocal……………………………………………………….. 11

  3. Tehnici vocale ………………………………………………………. 15

II. Muzica vocală laică …………………………………………………….. 18

2.1. Monodia………………………………………………………………… 18

2.2. Stilul polifonic………………………………………………………….. 18

2.3. Muzica vocală corală…………………. ………………………………… 19

2.3.1. Istoria corului în Antichitate……………………………………… 19

2.3.2. Istoria corului în Renaştere……………………………………….. 20

2.3.3. Istoria corului în Baroc…………………………………………… 22

2.3.4. Istoria corului de la mijlocul secolul al XVIII-lea până la sfârşitul secolului XIX………………………………………………………………………………. 23

2.3.5. Corul în secolul al XX-lea…………………………………………. 25

2.3.6. Muzica românească şi afirmarea creaţiei corale…………………… 25

2.4. Dramma per musica……………………….……………………………… 27

2.5. Liedul…………………………………….……………………………….. 27

2.6 Cântecul românesc…………………….…………………………………… 28

III. Muzica vocală sacră

3.1. Muzica liturgică ………………………………………………………….. 30

3.1.1. Muzica liturgică bizantină (ortodoxă)……………………………….. 30

3.1.2. Muzica liturgică occidentală (catolică) ……………………………… 33

3.1.3. Muzica liturgica protestantă (reformată) – secolul al XVI-lea………. 34

3.1.4. Muzica neoprotestantă……………………………………………….. 35

3.2 Muzica religioasă de concert……………………………………………… 37

3.3 Muzica evanghelistică “Gospel”, cu rol misionar………………………… 37

3.4 Muzica vocală comercială americană………….……………………………. 38

  1. 3.5. Concluzii privitoare la muzica liturgică ortodoxă şi muzica catolică……. 39

3.6. Concluzii privitoare la muzica protestantă……………………………….. 41

 1. Sondaj ……………………………………………………………………….. 43

4.1 Obiectivele şi metodologia cercetarii……………………………………… 43

4.1.1 Obiectivele cercetarii……………………………………………….. 43

4.1.2 Metodologia cercetării……………………………………………… 43

4.1.3 Descrierea instrumentului de cercetare……………………………… 43

4.2. Rezultatele cercetarii – Etapele de cercetare……………………………….. 45

4.2.1 Obiectivele studiului…………………………………………………… 45

4.2.2 Alegerea datelor,metodelor şi designului…………………………….. 46

4.3 Prelucrarea datelor şi interpretarea rezultatelor…………………………….. 46

4.3.1 Intrebări cu variante de răspuns…………………………………………. 46

   1. Intrebări cu răspuns liber………………………………………………… 48

Bibliografie selectivă…………………………………………………………… 50

Anexe ……………………………………………………………………………. 52

POȚI CITI TOATĂ LUCRAREA DESCĂRCÂND FISIERUL PDF!

Pianul perfect pentru incepatori

Pianul perfect pentru incepatori

În lumea aceasta există foarte multe tipuri de instrumente cu claviatură. In acest articol voi explica doar 3 dintre acestea:

– PIANUL ACUSTIC și PIANINA – sunt instrumentele acelea din lemn, un fel de dulapuri de lemn cu claviatură, unde niste ciocanele lovesc corzile și auzim sunetele acelea divine.(asta doar când pianele sunt bine acordate.)
Pentru a vedea imagini cu tipuri de piane, deschide prima lectie din metoda de pian și vezi diferentele.
Cu siguranta, acestea sunt cele mai indicate pentru incepatori, pentru ca mecanismul clasic dezvolta corespunzator articulatiile degetelor.
Pianele acustice au 88 de clape albe si negre. Daca optezi pentru un pian electronic sau keyboard, iti recomand unul care are minim 76 clape.

– PIANELE ELECTRONICE nu au ritmuri sau alte briz-briz-uri in ele. În general au cateva tonuri de pian, și incă 5-10 alte tonuri de viori, orgă sau chitară/bass.

– KEYBOARD-ul are foarte multe tonuri simple sau polifonice(sunete combinate sau suprapuse) și multe ritmuri cu aranjamente orchestrale în ele.

Dacă ești la început de drum, nu este prea indicat să investești mulți bani într-un instrument, dar nu fii nici atat de sarac încât să nu-ți permiți unul nou.Un instrument nou este funcționabil 100% , ai garanție la el, și ai în plus, o liniște sufletească.(vorbesc din experiența personala)

Dacă dorești să înveți să cânți doar pian, fara posibilitate de acompaniament ritmic sau aranjor-orchestrator, îți recomand 2 tipuri de piane electronice:

1. Yamaha P45 B (vezi specificatii și preț accesand link-urile de mai jos)

http://www.magazinuldemuzica.ro/Yamaha-P-45-B-Stand-Set-_-76314.html

2. Yamaha P115 WH

http://www.magazinuldemuzica.ro/Yamaha-P-115-WH-_-71454.html

Pentru cei care doresc să cânte la pian(orgă) folosind un Keyboard(cu ritmuri si multe alte efecte incluse) recomand 2 modele accesibile, dar bune pentru incepatori.(poți folosi instrumentele acestea vreo 3-4 ani pâna le vei depăși! )

1. Yamaha PSR EW300 sau Yamaha PSR EW400

http://www.magazinuldemuzica.ro/Yamaha-PSR-EW400-_-74534.html

Sper că acest articol a facut puțină lumină în lumea instrumentelor cu claviatură. Dacă îl consideri util și pentru alții, nu ezita să-l distribui. Mulțumesc !

Niciodata nu este prea tarziu pentru a învata la pian.

Niciodata nu este prea tarziu pentru a învata la pian.

Studiul unui instrument muzical în copilărie influenţează pozitiv capacitatea auditivă la maturitate, având beneficii în ceea ce priveşte dezvoltarea creierului, se arată într-un studiu al cercetătorilor americani, potrivit dailymail.co.uk.

Lecţiile de muzică din copilărie ajută creierul şi auzul să se menţină în formă odată cu înaintarea în vârstă, potrivit cercetărilor efectuate.

„Acest studiu sugerează importanţa educaţiei muzicale pentru copii, dar şi pentru o îmbătrânire sănătoasă”, au spus cercetătorii.

Studiul a urmărit cât de repede percepe creierul sensul unui sunet. Deşi se crede că surzenia începe din urechi, creierul joacă, de asemenea, un rol important în ceea ce priveşte capacitatea auditivă, ajutând oamenii să audă mai clar.

Dacă sunetul este procesat mai lent, ar putea fi mult mai dificil ca oamenii să audă o conversaţie într-un mediu în care există sunete de fundal, precum un bar sau un restaurant, sau să audă clar ce vorbeşte interlocutorul la telefon.

Pentru realizarea acestui studiu, o echipă de cercetători de la Northwestern University din Illinois, Statele Unite ale Americii, a analizat activitatea cerebrală a 44 de adulţi sănătoşi, în timp ce ascultau cuvântul „da”. În cazul persoanelor care au învăţat să cânte la un instrument muzical vreme de mai mulţi ani, neuronii au răspuns mai repede la sunete. Cei care au cântat la un instrument muzical cel puţin patru ani au răspuns cu o milisecundă mai repede decât cei care nu au învăţat niciodată să cânte.

Toate instrumentele, de la pian la acordeon, ajută în mod egal.

„Să fii cu o milisecundă mai rapid nu pare să însemne mult, dar creierul este foarte sensibil la axa timpului, iar o milisecundă care combină milioane de neuroni poate face o diferenţă reală în viaţa adulţilor”, a spus Michael Kilgard, cercetător în neurologie la Universitatea din Texas.

Aceste cercetări confirmă că modul în care se acţionează asupra creierului în primii ani de viaţă este important pentru felul în care acesta evoluează în următorii ani.

Alte cercetări au arătat că studierea unui instrument muzical poate contribui la stimularea coeficientului de inteligenţă şi nu este niciodată prea târziu pentru a începe cursurile. De asemenea, instrumentele muzicale ajută la o mai bună învăţare a unei limbi străine şi la interpretarea emoţiilor celorlalţi.

Deşi studiile muzicale par să aibă beneficii generale, aceia care se bucură de ele sunt mult mai avantajaţi.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, unul dintre motivele pentru care muzica poate aduce atât de multe schimbări la nivelul creierului este intersectarea sistemelor emoţionale şi de cunoaştere implicate în actul muzical.
Sursa:
http://www.descopera.ro/dnews/11631533-de-ce-ar-trebui-sa-invatam-sa-cantam-la-un-instrument-

Selecteaza moneda
EUR Euro